Om Grønbech hus

Projektet opføres af M.J. Grønbech Ejendomme som er en del af MJ Grønbech Holding koncernen. Firmaet Grønbech & Sønner har haft adresse i København siden 1828 og i Sydhavnen siden 1938 hvor der nu bygges boliger. Der bygges i alt ca. 12.500 m² fordelt på 27 almene og 81 lejeboliger (ca 9.300 m²) og et hotel med omkring 87 hotellejligheder og en Café på Fanny Jensens Plads (samlet ca. 3.200 m²).

Byggeriet opføres i lyse tegl med særlig detaljering af sokkel, vinduer, indgangsparti og gesims. Vinduesrammer, indgangspartier, metaltag og balustre på de franske altaner er grønne.

Byggeriet forventes at står klar i foråret 2027 og bliver certificeret til DGNB Guld. Placeringen er central ved den nye metrostation Mozarts Plads, mindre end tre kilometer fra Rådhuspladsen og 7 min. på cykel til stranden i Valbyparken.

 

Projektbeskrivelse

Omfang og placering:

Bebyggelsen består af private boliger, almene boliger og erhverv med tilhørende kælder.
Bebyggelsen er en del af underområde III i lokalplan, indenfor matrikelnr. 521.
Selve byggeriet består af en karrébebyggelse, med en bygningsdybde på henholdsvis 12 meter for boligdelen, og 18 m for erhvervsdelen.

Elevator og trappeopgange placeres mod byggeriets gårdside, med primær adgang fra gade, og med gennemgang til gård. En enkelt opgang er placeret i forbindelse med portåbning, og tilgås niveaufrit via rampe i terræn.

Boliger i stueetagen er hævet min. 60 cm over terræn, og alle opgange har niveaufri adgang via elevator til samtlige etager og boliger. Postkasser er placeret i indgangspartierne i stueplan. Ved alle adgange til bygningen er der sikret, at beboere kan komme niveaufrit ind i bygningen. Ved alle yderdøre etableres niveaufri adgang.

Niveauforskelle i terræn er reguleret uden for bygningen. Boligbebyggelsen er disponeret med boliger, fordelt med 2 boliger per opgang, per etage. Alle lejligheder er gennemlyste – enten fra facade til facade, eller over et hjørne.

Boligerne er forsynet med entré i forbindelse med hoveddøren, toiletkerner er installeret med bad og alle boliger er forberedt for vaskemaskine og tørretumbler.

Alle boliger har køkken, og depotrum tilhørende lejlighederne, er placeret i kælderen.

En stor andel af de private boliger har adgang til private uderum i form af altaner eller terrasser i kantzoner. Dørtrin etableres med højdeforskel på højst 2,5 cm. De fleste boliger i stueetagen, har udgang til et privat uderum i terrænniveau, via en trappe ned til niveau.

Erhvervsdelen af bebyggelsen (25% af byggeriet) består af et hotel, som ligger i den nordøstlige del af byggefeltet, og et mindre erhvervslokale i stueetagen, som ligger ud mod Fanny Jensens Plads. Hotellet er med sine 6 etager placeret som en hjørnesten mod nordøst. Det danner en mindre forplads langs ankomstområdet, og er detaljeret med affasede hjørner og taghældning.

Ved siden af erhvervslokalet ved Fanny Jensens Plads, ligger et fælleslokale som er tilknyttet boligerne i projektet.

Kælderen under bebyggelsen indrettes primært med depotrum, lager, fællesarealer, cykelparkering og teknik. Adgang til kælder sker via elevatoradgang med forrum fra opgange, eller via den udvendige rampe. Under selve gårdrummet ligger en parkeringskælder.

Arkitektur og program:

Hovedgrebet for karréen tager afsæt i et traditionelt formsprog. Der bygges videre på områdets typologi, i naturlig forlængelse af karrebyen fra Gamle Sydhavn.

I bebyggelsens fodaftryk, etableres to skår i karréen, som gør at bebyggelsen fremstår sammensat af to L-former. Dette er en tydelig reference til nabobebyggelsen i Scandiagade fra 1940’erne. Også hjørnemotivet mod Scandiagade har samme karakter som bebyggelsen som ligger på den modsatte side af gaden.

De to åbne porte i bebyggelsen, giver flow på tværs af grunden og skaber en grøn forbindelse mellem skybrudsprojektet på Scandiagade, og den nye bydel i Sydhavnen.

Skåret mod øst skaber også privathed mellem hotellet og de private lejligheder.
Hotel og erhverv er placeret ved de to åbne pladser, hvor facaden ud mod Fanny Jensens plads, bliver den facade man møder når man kommer gående fra den nye metrostation på Mozarts plads. De private udlejningsboliger er placeret mod Scandiagade, Andrea Brochmans gade og Fanny Jensens plads. De almene boliger ligger mod nord, ved den nye Inger Hempels gade.

Selve arkitekturen er bygget op af elementer med symmetri, rytme, vertikalitet, og opdelinger af facaden. Byggeriet varierer mellem 4-6 etager. Der sker et materialeskift i bygningens facade over fjerde etage, samt tilbagetrækning eller taghældning.

Overgangen fra facade til tag er en væsentlig del af arkitekturen. Det skrående tag på hotellet og i facaden mod Fanny Jensens plads, fortsætter formsproget fra den eksisterende bygningsmasse i Sydhavnen.

Almene boliger:

Lokalplanens krav til almene boliger om etablering af min. 25 % af boligarealet, opfyldes ved etablering af almene boliger i byggefeltets nordlige del.

Der etableres i alt 27 lejligheder i forskellige størrelser, hvoraf én bolig udføres som tilgængelighedsbolig og placeres i stueetagen, jf. tegning af Stueplan. De almene boliger har fælles depotrum i kælder.

Erhverv og hotel:

Lokalplanen stiller krav til min. 25 % erhvervsareal for området. Kravet opfyldes ved etablering af et hotel i den nordøstlige del af matriklen, og et erhvervslokale i den sydvestlige del, ud mod Fanny Jensens Plads. Hotellet og erhvervslokalet er placeret indenfor felterne for erhverv, markeret på Tegning 2A og 2C i lokalplanen.

Hotellet har 87 værelser, fordelt på 6 etager. Erhvervslokalet ved Fanny Jensens plads ligger i stueetagen, og forberedes til at blive en café.

Materialitet i facader:

Byggeriet opføres i gul tegl som hovedmateriale. I facaderne udføres overliggere i tegl som markerer vinduer. Der udføres ydermere detaljering med facadebånd, relief og gesimsbånd. Indgangsparti markeres med relief og overligger.

Vinduesrammer og tag udføres i malet aluminium. Her tænkes en mørk, grøn nuance, som komplimenterer murværket. Altanerne males i samme farve. Soklen ud mod gaden skal fremstå i lys puds.

Gårdrum:

Gårdrummet på Grønbech hus, er hjertet af landskabsprojektet, og har offentlig adgang fra 2 sider.

Langs facaderne etableres semi-private zoner, med lav staude beplantning, for at skabe åbne rum, og for at give plads til stigeredningsarealer ved brandredning.

Omkring de private terrasser i stuelejligheder anlægges et lavt beplantet bed, der skaber privatliv uden at afskære mulighed for interaktion mellem beboerne. Buske placeres, hvor det er muligt, for at skabe rum imellem boligerne.

Der etableres niveaufri adgang fra boligopgange ud i gården.

Den flisebelagte hovedadgangsvej gør det muligt at komme uhindret hele vejen rundt om gårdhaven. De sekundære stier, som går på tværs af den centrale del af gårdrummet har en OB-belægning.

Den centrale del af gården opdeles i forskellige zoner. Mod syd, ligger den praktiske zone med renovation og cykelparkering. Ophold placeres i den centrale og nordlige del af gården. Her etableres bede med store træer, større områder til ophold og leg, græsplæner og plantebede med stauder og buske. Sekundære stier etableres på kryds og tværs af området, og giver mulighed for at krydse gården.

Almene boliger (grønt)
Hotel (gråt)
Boliger (hvidt)